دانلود پی دی اف ( pdf ) جزوه کل فیزیولوژی غدد د.ع.پ.شیراز

تصویر شاخص

جزوه کل فیزیولوژی غدد د.ع.پ.شیراز

فیزیولوژی (به فرانسوی: Physiologie) یا کاراندام‌شناسی یا تن‌کردشناسی دانش عملکرد سامانه‌های زنده است و یکی از مهمترین شاخه‌های زیست‌شناسی است که به مطالعه اعمال حیاتی موجود زنده، اندام‌ها، بافت‌ها، سلول و عناصر آن می‌پردازد. برای درک عمیق اعمال حیاتی، سعی می‌گردد که خواص و روابط بین این اعمال و تغییراتشان د‌ر محیط‌های مختلف یا در شرایط گوناگون موجود زنده و با استفاده از روابط علم زیست‌شناسی، بیوشیمی مورد بررسی قرار گیرد. فیزیولوژی، تکامل و توسعه این اعمال در یک گونه و در یک موجود زنده و همچنین تغییرات و تطابق آن‌ها با شرایط محیطی متغیر را مورد مطالعه قرار می‌دهد.

جزوه فیزیولوژی غدد به مسائل مختلف در این حوزه می‌پردازد. امید است خوانندگان پزشک آموز پس از مطالعه این جزوه، بتوانند بخش اعظمی از نیازهای خود را برآورد نمایند.

 

سرفصل و رئوس مطالب:

  • نوروترنسمیتر
  • بیوسنتز کورتیزول
  • انواع فیدبک منفی
  • هیپوتالاموس
  • TRH
  • GnRH
  • CRH
  • هیپوفیز خلفی
  • اکسی توسین
  • هیپوفیز
  • هورمون رشد
  • مکانیسم های استخوان سازی
  • فاکتورهای رشد

 

این جزوه برای چه کسانی مفید است:

  • دانشجویان پزشکی
  • پزشکان و کادر اورژانس
  • دانشجویان علوم پایه
  • دانشجویان پرستاری

نمونه ایی از عکس جزوه: (کیفیت فایل اصلی از پیش نمایش های زیر خیلی بالاتر است.)

 

برای مشاهده جزوه های بیشتر می توانید به صفحه جزوات آموزشی پزشک آموز سربزنید.

دریافت جزوه کل فیزیولوژی غدد

دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
امتیاز کلی : 0.0
پیشنهاد شده توسط : 0 کاربر
بر اساس 0 دیدگاه
0
0
0
0
0

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “دانلود پی دی اف ( pdf ) جزوه کل فیزیولوژی غدد د.ع.پ.شیراز”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما شاید این را هم دوست داشته باشید

قیمت دوره

44,000 تومان

دانلود پی دی اف ( pdf ) جزوه کل فیزیولوژی غدد د.ع.پ.شیراز

دانلود جزوه فیزیولوژی غدد

تیروئید یک غده درونی به شکل پروانه است که در بخش عرضی حنجره در جلوی گلو قرار گرفته و تأثیر بسیار مهمی بر کارکردهای گوناگون بدن دارد.
احتمال بروز اختلال عملکرد آن در زنان بالای ۳۵ سال بالاست. این غده که ابعاد آن به اندازه انگشت شست است، تقریباً در تمام فرایندهای بدن دخالت دارد.
این غده هورمون‌هایی تولید می‌کند که با کنترل میزان سوخت کالری و سرعت کارکرد مغز، قلب، کبد و دیگر ارگان‌ها، متابولیسم را تنظیم می‌کند. همچنین روی روحیه و خلق افراد، عادت ماهانه در زنان و سلامت استخوان، تأثیرگذار است.
نحوه عملکرد تیروئید
این غده هورمون تیروکسین (T4) و تری یدو تیرونین (T3) را تولید و به داخل خون ترشح می‌کند. تأثیر این هورمون‌ها روی بدن به این شرح است:
قلب: این دو هورمون بر میزان تپش قلب اثر می‌گذارد و گردش خون را با شل کردن ماهیچه‌های دیواره رگ‌های خونی کنترل می‌کند.
باروری: هورمون‌های تیروئید مسئولیت تنظیم عادت‌ ماهانه را به عهده دارند، کم‌کاری یا پرکاری این غده باعث اختلال در تخمک‌گذاری و پریودهای نامنظم می‌شود.
استخوان‌ها: ترشح این هورمون‌ها در میزان استحکام استخوان‌ها تأثیر دارد. کم‌کاری یا پرکاری تیروئید ممکن است روند پوکی استخوان‌ها را تسریع کند.
وزن: از آنجا که تیروئید مسئول کنترل میزان سوخت و ساز بدن است، پرکاری آن باعث کاهش وزن و کم‌کاری آن موجب افزایش وزن می‌شود.
مغز: کم‌کاری تیروئید ممکن است باعث فراموشی، اختلال تمرکز و افسردگی شود. خوشبختانه این علائم با درمان هورمونی برطرف خواهند شد.
پوست: کم‌کاری تیروئید باعث توقف روند عادی رشد سلول‌های پوستی، مو و ناخن می‌شود.
اختلال تیروئید، شایع‌تر در زنان
پژوهش‌ها نشان داده‌اند که خطر بروز اختلال تیروئید در زنان بالاتر است. علت آن ممکن است هورمون « دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد » باشد. سلول‌های تیروئید تمرکز بسیاری بر گیرنده‌های استروژن دارند و این امر بدین معناست که این سلول‌ها نسبت به تأثیرات هورمون‌های زنانه بسیار حساس هستند.
برخی پژوهشگران احتمال می‌دهند بسیاری از علل کم‌کاری یا پرکاری مربوط به بیماری‌های خودایمنی باشد که زنان برای ابتلا به آن مستعدترند.
علت شایع کم‌کاری بیماری «هاشیموتو» است که میزان شیوع آن در میان زنان ۷ برابر بیشتر از مردان است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله می‌کند. گاهی این التهاب منجر به کاهش فعالیت غده تیروئید می‌شود.
علت شایع پرکاری تیروئید بیماری گریوز Graves یا گواتر سمی است که زنان ده برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آن قرار دارند.
علائم اختلال تیروئید
علائم پرکاری و کم‌کاری تیروئید گاه با علائم بیماری‌های دیگر شباهت دارند. اما اگر یک یا دو مورد از علائم زیر را در بدن خود شناسایی کرده‌اید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
علائم کم‌کاری: خشکی پوست و مو، فراموشی، یبوست، خستگی شدید، گرفتگی عضلات، افزایش وزن بی‌دلیل، عادت ماهانه نامنظم با خونریزی‌های شدید، تورم صورت و افزایش حساسیت نسبت به سرما.
علائم پرکاری: کج خلقی، افزایش تعریق، افزایش ضربان قلب، اختلال خواب، افزایش دفع، کاهش وزن بی‌دلیل، کاهش یا توقف عادت ماهانه و خونریزی، برآمدگی چشم‌ها و لرزش دست.
طبق نظر پژوهشگران ۳۰ درصد افرادی که کم‌کاری تیروئید دارند نیازمند به درمان داروئی نیستند. اگر مقدار هورمون‌های تیروئیدی T3 و T4 در خون بالا و میزان TSH پایین باشد، نشان‌دهنده این است که پرکاری تیروئید به علت اختلال در خود تیروئید ایجاد شده است.
برای مثال در بیماری گریوز Graves که مهم‌ترین عامل پرکاری تیروئید است، به علت واکنش‌های خودایمنی، پادتنی علیه گیرنده TSH در سطح سلول‌های غده تیروئید ساخته می‌شود. این پادتن باعث تحریک این گیرنده و افزایش تولید و ترشح هورمون‌های تیروئید می‌شود. با افزایش هورمون‌های تیروئیدی مقدار TSH کاهش می‌یابد. از این‌رو در این بیماران مقدار T3 و T4 بالا و مقدار TSH پایین است.
اگر مقدار هورمون‌های تیروئید و مقدار TSH نیز بالا باشد، ممکن است پرکاری تیروئید به علت اختلال در هیپوفیز رخ داده باشد. سرطانی شدن هیپوفیز یا مقاومت آن به هورمون‌های تیروئید باعث افزایش ترشخ TSH می‌شود. TSH با تحریک غده تیروئید مقدار ترشح T3 و T4 را افزایش می‌دهد.
تستی ساده
برای کنترل تیروئید
انجمن متخصصین غدد آمریکا این تست ساده را برای تشخیص زودهنگام اختلالات تیروئیدی توصیه می‌کنند:
۱- از یک آینه دسته‌دار برای مشاهده بخش پائینی گردن، نقطه‌ای بین ترقوه و حنجره استفاده کنید.
۲- سر را به عقب متمایل کنید و یک جرعه آب بنوشید و به برآمدگی این ناحیه نگاه کنید.
۳- چنانچه در این ناحیه برآمدگی غیرعادی مشاهده کردید فوراً با پزشک تماس بگیرید.
نکاتی برای حفظ سلامتی تیروئید
۱- مصرف ۱۵۰ میکروگرم ید در رژیم غذایی روزانه برای تولید هورمون‌های تیروئید ضروری است. معمولاً نمکی که هر روز مصرف می‌کنید حاوی ید است ولی چنانچه از رژیم غذایی کم‌نمک پیروی می‌کنید می‌توانید میزان ید مورد نیاز روزانه را از مصرف ماهی، لبنیات، تخم‌مرغ و فرآورده‌های غلات استفاده کنید.
۲- آب آشامیدنی خود را فیلتر کنید. پرکلرات ماده‌ای شیمیایی است که مانع از جذب ید می‌شود. این ماده در آب لوله‌کشی وجود دارد. اگر در آب منطقه‌ای که زندگی می‌کنید پرکلرات وجود دارد از فیلترهای اسمزی برای تصفیه آب استفاده کنید.

غده هیپوفیز “غده اصلی” نامیده می شود زیرا هورمونهایی که تولید می کند بسیاری از فرایندهای مختلف بدن را کنترل می کنند. این غده نیازهای بدن را حس می کند و سیگنال هایی را به اندام ها و غدد مختلف در سراسر بدن می فرستد تا عملکرد آنها را تنظیم کرده و وضعیت مناسبی را برای فرد حفظ کند. این هورمون ها به جریان خون وارد می شوند و به عنوان پیام رسان برای انتقال اطلاعات از غده هیپوفیز به سلول های دور عمل می کنند و فعالیت آنها را تنظیم می کنند. به عنوان مثال ، غده هیپوفیز پرولاکتین تولید می کند که روی پستانها اثر می گذارد  و باعث تولید شیر می شود. غده هیپوفیز همچنین هورمون هایی ترشح می کند که بر روی غدد فوق کلیوی ، غده تیروئید ، تخمدان و بیضه ها تاثیر میگذارند که به نوبه خود هورمون های دیگری را تولید می کنند. غده هیپوفیز از طریق ترشح هورمونهای خود ، متابولیسم ، رشد ، بلوغ جنسی ، تولید مثل ، فشار خون و بسیاری دیگر از عملکردها و فرایندهای حیاتی بدن را کنترل می کند.

غده هیپوفیز چه هورمون هایی را تولید می کند؟

غده هیپوفیز قدامی هورمون های زیر را تولید می کند و آنها را در جریان خون آزاد می کند:

هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک ، که غدد فوق کلیه را تحریک می کند تا هورمون های استروئیدی و عمدتا کورتیزول را ترشح کند.

هورمون رشد ، که رشد ، متابولیسم و ​​وضعیت بدن را تنظیم می کند.

هورمون لوتئینیزه و هورمون تحریک کننده فولیکول که به آن گونادوتروفین ها نیز می گویند. این هورمون ها برای تحریک دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد هورمون جنسی و بلوغ تخم و اسپرم بر روی تخمدان ها یا بیضه ها تاثیر میگذارند.

پرولاکتین ، که تولید شیر را تحریک می کند.

هورمون تحریک کننده تیروئید ، که غده تیروئید را برای ترشح هورمونهای تیروئید تحریک می کند.

هرکدام از این هورمون ها به غیر از هورمون تحریک کننده فولیکول و هورمون لوتئینیزان که توسط یک سلول ساخته می شوند ، توسط نوع جداگانه سلول درون غده هیپوفیز ساخته می شوند.

دو هورمونی که توسط هیپوتالاموس تولید می شود و سپس در غده هیپوفیز خلفی قبل از ترشح در جریان خون ذخیره می شود. اینها هستند:

هورمون ضد ادرار (وازوپرسین نیز نامیده می شود) ، که تعادل آب و فشار خون را کنترل می کند.

اکسی توسین ، که باعث تحریک انقباضات رحمی در هنگام زایمان و ترشح شیر در دوران شیردهی می شود.

بین هیپوفیز قدامی و هیپوفیز به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، به طور کلی، سیستم درون ریز مسئول فرایندهایی از بدن است که کد صورت می گیرد، مثل رشد سلولی. فرایندهای سریعتر مثل تنفس و حرکت بدن توسط سیستم عصبی کنترل می شوند. اما بااینکه سیستم عصبی و سیستم درون ریز، دستگاه هایی کاملاً جدا از هم هستند، معمولاً برای بهبود عملکردهای بدن، با هم عمل می کنند.
پایه و بنیاد سیستم درون ریز، هورمون ها و غدد هستند. هورمون ها بعنوان پیام رسان های شیمیایی بدن، اطلاعات و دستورات را از یک گروه سلولی به گروه دیگر منتقل می کند. گرچه انواع مختلفی از هورمون ها در جریان خون گردش دارند، اما هرکدام فقط روی سلولی تاثیر می گذارد که ژنتیکی برای دریافت و واکنش به پیام های آن برنامه ریزی شده است. سطح هورمون ها می تواند تحت تاثیر عواملی مثل استرس، عفونت ها و بیماری ها، و تغییرات در توازن مایعات و موادمعدنی خون قرار گیرد.
یک غده مجموعه ای از سلول هاست که موادشیمیایی تولید و ترشج کرده و بیرون می دهد. غده موادی را از خون انتخاب کرده و بیرون می کند، روی آنها فرایندهایی انجام می دهد و موادشیمیایی حال را برای استفاده در یک نقطه از بدن آزاد می کند. برخی از انواع غدد، ترشحات خود را در نوا دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد حی خاص آزاد می کنند. برای مثال، غدد برون ریز، مثل غدد عرق و براقی، ترشجات خود را در پوست یا داخل دهان آزاد میکنند.
از طرف دیگر غدد درون ریز، بیش از ۲۰ هورمون اصلی بدن را مستقیماً وارد جریان خون می کند تا در آنجا به سلول های دیگر در نواحی مختلف بدن منتقل شوند.
غدد اصلی که سیستم درون ریز بدن انسان را تشکیل می دهد، غده هیپوتالاموس، هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، آدرنال، جسم صنوبری و غدد تناسلی می باشد که شامل تخمدان ها و بیضه هاست. پانکراس نیز بااینکه به سیستم گوارش نیز مربوط است اما چون آنزیم های گوارشی را تولید و ترشح می کند، بخشی از این سیستم مترشحه هورمونی به حساب می آید.
بااینکه غدد درون ریز اصلی ترین تولیدکننده های هورمون های بدن هستند، برخی اندام های غیر درون ریز– دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد مغر، قلب، ریه ها، کلیه ها، غده تیموس، پوست و جفت—نیز هورمون تولید کرده و ترشح می کنند.
هیپوتالاموس، مجموعه ای از سلول های ویزه که در بخش پایینی مرکز مغز واقع شده است، اصلی ترین رابط بین سیستم درون ریز و سیستم عصبی به شمار می رود. سلول های عصبی موجود در هیپوتالاموس، با تولید مواد شیمیایی که تولید و ترشج هورمون ها را یا تشدید یا متوقف می کنند، غده هیپوفیز را کنترل می کند.
غده هیپوفیز بااینکه چندان غده هیپوفیز به دو بخش تقسیم می شود:بخش پیشین و بخش پسین. بخش پیشین فعالیت غدد تیروئید، آدرنال، و تناسلی را تنظیم می کند. از میان هورمون هایی که این غده ترشح می کند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· هورمون رشد، که رشد استخوانها و سایر بافت های بدن را تحریک می کند و در استفاده بدن از موادمغذی و معدنی نقش دارد.
· هورمون پرولاکتین، که تولید شیر را در زنان شیرده فعال میکند.
· هورمون تیروتروپین، که غده تیروئید را برای تولید هورمون تیروئید تحریک میکند.
· کورتیکوتروپین، که غده آدرنال را برای تولید برخی هورمون های خاص تحریک میکند.
غده هیپوفیز همچنین اندورفین نیز ترشح می کند. اندورفین ها مواد شیمیایی هستند که برای کاهش حساسیت به درد، بر روی سیستم عصبی کار می کنند. علاوه بر این، غده هیپوفیز هورمون هایی نیز ترشح می کند که به تخمدان ها و بیضه ها برای تولید هورمون های جنسی پیام می فرستند. غده هیپوفیز همچنین تخمک گذاری و چرخه قاعدگی را نیز در زنان کنترل می کند.
بخش پسین غده هیپوفیز، هورمون های ضد ادرار ترشح می کند که با تاثیری که بر کلیه ها و دفع ادرار دارد، به حفظ توازن آب بدن کمک میکند. هورمون دیگری که این بخش ترشح می کند، اکسیتوسین است که انقباضات رحم را طی وضع حمل ایجاد می کند.
تیروئید که در بخش جلویی گردن قرار دارد، شبیه به یک پاپیون یا پروانه است که هورمون های تیروئید، یتروکسین و تیرودوتیرونین را تولید می کند. این هورمون ها سرعتی را که سلول ها سوخت های بدن را از موادغذایی برای تولید انرژی می سوزانند، کنترل میکنند. هرچه میزان هورمون های تیروئید دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد جریان خون بالا رود، سرعت ایجاد واکنشهای شیمیایی نیز در بدن بیشتر می شود.
هورون های تیروئید همچنین نقش مهمی در رشد استخوانها و رشد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد و سیستم عصبی در کودکان دارند. تولید و ازادسازی هورمون های تیروئید توسط تیروتروپین کنترل می شود که آن نیز به نوبه خود توسط غده هیپوفیز ترشح می شود. دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد دانلود جزوه فیزیولوژی غدد
به غده تیروئید چهار غده کوچک متصل است که به همراه یکدیگر عمل می کنند و پاراتیروئید نامیده می شوند. این غدد هورمون پاراتیروئید ترشح می کنند که با کمک کالسیتونین که در تیروئید تولید می شود، سطح کلسیم را در خون تنظیم می کند.
بدن دو غده آدرنال مثلثی شکل دارد که هرکدام روی یکی از کلیه ها قرار گرفته است. غدد آدرنال دو قسمت دارند، که هرکدام یک سری هورمون تولید میکنند و عملکردی متفاوت دارند. بخش بیرونی، قشر آدرنال، هورمون هایی تولید می کند که کورتیکوستیروئید نامیده می شوند و توازن نمک و آب بدن، واکنش بدن به استرس، متابولیسم، سیستم ایمنی و رشد و عملکرد جنسی را تنظیم می کند.
بخش داخلی، کاته کولامین هایی مثل اپینفرین تولید می کند. اپینفرین که آدرنالین هم نامیده می شود، در مواجهه با استرس، فشارخون و ضربان قلب را بالا می برد.از یک نخودفرنگی نیست، مهمترین بخش سیستم درون ریز به شمار می رود. این اندام گاهاً “غده اصلی” نامیده می شود، چون هورمون هایی را تولید می کند که غدد درون ریز دیگر را کنترل می کنند.
تولید و ترشح هورمون های هیپوفیز می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل احساسات و تغییرات فصلی قرار گیرد. برای انجام اینکار، هیپوتالاموس، اطالاعاتی را که توسط مغز داده می شود (مثل دمای محیط، الگوهای قرارگیری در معرض نور، و احساسات) را به هیپوفیز می فرستد.غده هیپوفیز میانی قرار دارد. سلولهای این نقطه این هورمون را تولید می کنند:

هورمون تحریک کننده ملانوسیت ، که بر سلولهای پوست تأثیر می گذارد تا تولید ملانین را تحریک کند.

توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .

۳- از تریکلوزان پرهیز کنید. تحقیقات نشان داده‌اند این ماده آنتی‌پاکتریال افزودنی که در صابون یافت می‌شود باعث مختل شدن انتشار ژنی مرتبط با هورمون تیروئید می‌شود. در آزمایشی که روی گونه‌های حیوانی انجام شده است این ماده عملکرد استروژن و تستوسترون را مختل کرده است.
۴- ظروف نچسب یا تفلون را کنار بگذارید. روکش‌های حاوی پرفلوئور ممکن است موجب اختلالات کارکرد تیروئید شوند.

تعداد
امتیازی ثبت نشده است
سطح آموزش پیشرفته
تعداد بازدید: 329
نوع فایل

PDF

تعداد صفحات

88

حجم

4 مگابایت

نوع محصول

جزوه

قوانین و مزایای استفاده
  • دسترسی به فایل محصول به صورت مادام‌العمر
  • تضمین کیفیت آموزش ها
  • فعال‌سازی آنی لینک دانلود، پس از ثبت سفارش
  • پزشک آموز هیچ مسئولیتی در قبال محتوای به اشتراک گذاشته شده نخواهد داشت.
مدرس

ژاله حسینی

دسته:
قیمت دوره

44,000 تومان

تعداد